Thursday, 17/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Mjekimi me parafine (Parafinoterapia)Mjekimi me parafine (Parafinoterapia)

Mjekimi me parafine (Parafinoterapia)
Porafinium solidum perftohet gjate procesit te distilimit te naftes.
Metodika dhe teknika e parafinoterapis.Procedura konsiston ne vendosjen e parafines ne temperaturen 52-65 grade C ne pjese te kufizuara te trupit.Disa studiues rekomandojne temperature me te larte,70-80 grade C.Para se te vendoset parafina pastrohet lekura nga djersa,qimet etj.Pjesa e trupit ku do te vendoset parafins eshte mire te lyhet me pak vazeline ose me vaj parafine,qe parafina te hiqet lehte pasi te mbaroj seanca. Veprimi i parafines dhe indikimet.

Parafina e ngrohte dhe e nxehte nxit qarkullimin e gjakut e te limfes ne lekure,ne indet dhe ne organet qe ndodhen ne thellesi te organizmit.Nxit shperthimin e albuminave,fuqizon pershkueshmerin e kapilareve,Nxit proceset e shkembimit te lendeve etj… Gjate procedures me parafine te nxehte,verehet djersitje e lekures.Me djersen nxirren nga organizmi produkte te metabolizmit qe jane te pa nevojshem per organizmin.
Mjekimi me parafine ka perdorim te gjere ne kirurgji.Perdoret ne shembje te indeve te buta,te eshtrave e te kyceve 48 ore pas demtimit per te qetesuar dhembjen per te ulur edemat per te thithur hematomat (ne shembjet,ndrydhjet,bursitet etj) Perdoret pas 2-3 javesh ne vendin e frakturuar per te pershpejtuar formimin e kallusit.

Parafina perdoret ne mjekimin e plageve te fresketa,te ulcerave trofike,per mjekimin e kontrakturave te kyceve pas traumave dhe pas imobilizimit te zgjatur,ne cikatricet e lekures pas djegieve etj. Parafinoterapia perdoret ne tendovaginite,periostitet,ostomielitet etj.
Kunderindikimet:Nuk behet kur i semuri ka temperature,kur ka dobesi te theksuar trupore,ne pjese metalike te medha. Nuk perdoret ne Furunkula,Abcese,Flagmone dhe nuk perdoret ne forma te renda te ostomielitit. Nuk zbatohet ne raste me turbekuloz. Efektet pozitive: ka efekt per te qetesuar dhimbjen ne artrite dhe poliartrite reumatike,Reumatoide e metabolike.Ka efekt te mire antiseptik,Antiinflamator,rezorbues e qetesues dhimbjesh ben qe parafina te perdoret ne spazma te rrugeve biliare e duodenale,Gastritet e ulcerat kronike.Gjate mjekimit me parafine normalizohet tensioni arterial i grades I dhe II.Duhet patur kujdes kur kemi te bejme me crrugullime ne sistemin kardio-Vaskular.

Mjekimi me parafine nuk zbatohet ne te semuret me hipertension te avancuar.Me parafine nuk mjekohen as te semuret me stenoze te ezofagut,te pilorit dhe te zorreve,me ulcer te stomakut ne faze acarimi ose hemoragji,pa mjaftueshmeris veshkave dhe melcise,Abcese dhe cirroze te melcise. Me parafine te ngrohte mjekohen shum semundje te nervave periferik infeksioze teaumatik me procese subakute e kronike,Sindromi radikular,Neoritet,polineoritet,nevralgjite,Neoritet traumatike, paralizat spastike,pasi kane kaluar 6 muaj etj.

Pergatiti Fzt Kreshnik Ymeraj