Monday, 21/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame
Tirana
0C

Mesyshi kurohet edhe me ilace, me mjekesiMesyshi kurohet edhe me ilace, me mjekesi

Mesyshi kurohet edhe me ilace, me mjekesi. Rendesi ka te jete ilac I lejuar.

Uji I Zemzemit: ka efekt per qellimin qe e pi njeriu.
Vaji i ullirit, sidomos i kenduar.
Mjalti, I kenduar, per te ngrene ose per te lyer vendin e shqetesimit.
Fara e zeze. „eshte sherim per cdo semundje, pervec vdekjes“ – hadith;
Hahet, pihet, futet ne uje te nxehte dhe thith avullin, lyen vendin e semure.
p.sh. nje grua gjate thithjes se avullit te fares se zeze, fara e zeze mori formen e syut; mund te keshe shenja te
tjera, si vjellje, dalje ne banje, etj.


Gjethet e Senes, „sherim per cdo semundje pervec vdekjes“, – hadith; duhet perdorur me karar. Nuk keshillohet ne
kohe te ftohti. Forcon zemren, te largon nga vesveset, te largon dhimbjet e vogla te kokes, kruajtjet, epilepsine.
El-kejd, kurimi me djegje, nje hekur nxehet fort dhe vendoset ne trup. Perdoret nga specialiste. E ka perdorur nje
sahab me keshillen e Profeti salallahu alejhi ue selam. Ne nje hadith ndalohet kejdi, cka do te thote se eshte e
papelqyer (bashkim i dy haditheve). Perdoret vetem nese nuk ka zgjidhje tjeter.
p.sh. ishte kuzhinjer i njohur, dhe iu semur dora. Kishte shenja ne dore dhe dhimbje. Beri kejd dhe u sherua. Mirepo
keshillohet te mos fillohet me kete lloj mjekimi.

Hixhame: kupezat mbi lekure per daljen e gjakut te keq. „sherim per cdo semundje“ – hadith. “me ka lajmeruar
Xhibrili se hixhamja eshte gjeja me e mire per sherim” – hadith; “o Muhamed, urdheroje umetin tend te bejne
hixhamen” – hadith, I thonin engjejt ne cdo qiell gjate Ixhrase.
Lidhja mes Kaderit dhe mesyshit:
mesyshi eshte aq I shpejte sa gati ia kalon Kaderit.
Nese Allahu do t’I ndeshkonte njerezit te gjithe, s’do t’u bente padrejtesi” – hadith; Edhe Profeti salallahu alejhi
ue selam nuk e meritonte xhenetin me veprat e tij.