Wednesday, 24/5/2017 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Magnezi për t? gjith? personat dhe “pothuajse” p?r t? gjitha problemet !


Magnezi për t? gjith? personat dhe “pothuajse” p?r t? gjitha problemet !


 Magnezi për t? gjith? personat dhe “pothuajse” p?r t? gjitha problemet !

Magnezi ?sht? nj? krip? minerale absolutisht i nevojsh?m por q? rezulton i mang?t n? m? shum? se 60% t? personave (hipomagnezite)
Magnezi ?sht?: nj? p?rb?r?s ushqyes p?r t? ruajtur dhe rikthyer nj? shëndet t? mir?, praktikisht ?sht? nj? antibiotik natyral, kur? me nj? efekt t? lart? parandalues, efekt t? fort? anti-inflamator, imunostimulues, deponues i energjis?, me veti anti-stres, anti-alergjik, alkalinizues, vepron si antacid (stomaku), si oksigjenues i gjakut, rregullues i vlerës s? kaliumit dhe kalciumit, element esencial p?r m? shum? se 325 reaksione biokimike, element baz? p?r çdo farmaci familjare, nj? element “pothuajse” i panjohur p?r shum? mjek, mineral i sigurt: n?se merret me tepric?, thjesht do t? nxirret jasht? pa u bashkuar me p?rb?r?s t? tjer?.Mungesa ose çrregullimi i magnezit shkaktohet nga: ulja e asimilimit (p?rthithjes) s? ushqimit nga zorr?t,diarreja kronike (e vazhdueshme),nd?rhyrjet operative n? stomak.

Shtimi i humbjes jonormale t? magnezit shkaktohet nga: alkoolizmi ,gjidh?nia, arterioskleroza (forcim,trashje dhe humbje e elasticitetit të mureve t? arterieve), marrja (ngr?nia) e shumt? e yndyrave, fosfati (coca cola, etj) dhe e sheqernave, atlet?t (sportist?t) e sforcuar dhe profesionist?t, djegiet, marrja me tepric? e kalciumit, kafeina e tep?rt, diabeti, diarreja, dieta (t? ndryshme), dizbiozi intestinale (ndryshim i flor?s bakterike n? zorr?n e trash?), marrja e diuretik?ve (ilaçe q? shtojn? prodhimin e urin?s), shqet?simei psikike, dhimbjet kronike, fibromialgjia (dhimbje muskujsh dhe e struktur?s lidh?se fibroze, tendinëve), shtatzënia dhe periudha e paslindjes, hipertensioni (tensioni i lart),dozat e larta ilaçesh, operacionet kirurgjike, mosfunksionimi i hormoneve t? tiroides, sindroma para dhe pas mestruacioneve, sindroma e stresit fizik dhe psikik, djersitja e tep?rt, pra n? këto raste kërkohet m? tep?r magnez se zakonisht nga organizmi.

BURIMET E MAGNEZIT DHE DOZA E PËRDORIMIT

Kloruri i magnezit i kristalizuar nxirret kryesisht nga uji i detit, nga ai vjen shija e tij e hidhur, rezulton shum? igroskopik (thithës i lart? i lagështirës s? ajrit) dhe shkrihet leht? n? uj?. Ai ?sht? prezent n? çdo tip kompleksi organik dhe n? ushqimet e m?poshtme (gram magnez / 100 gr ushqim):

• Alga = 0.8 – 1 gr/100gr
• Far?ra (lini, luledielli, kungulli) = 0.3 – 0.5 gr/100gr
• Bajame, medikago sativa,(bim? mjekësore), fasule = 0.2 – 0.3 gr/100gr
• Qum?sht , drith?ra, patate (n? furr? me l?kur?) avokado, spinaq i zier = 0.1-0.2 gr/100gr
• Sallata, fruta, peshk = jo m? tep?r se 0.1 gr/100gr
Është e r?nd?sishme t? dini shkall?n personale t? asimilimit t? magnezit nga ushqimet p?r t? llogaritur sakt? se sa magnez duhet marr?.
P?rllogaritet q? nj? person q? ndjek nj? diete t? ekuilibruar dhe t? pasur me ushqime q? p?rmbajn? nj? p?rqindje t? mir? magnezi, merr rreth 0.2 – 0.3 gr magnez elementar n? dit? e barazvlefshme me rreth 1.6 deri n? 2.4 gr klorur magnezi t? kristalizuar, sasi kjo shum? e ul?t p?r nevojat standarde.
Është shum? e r?nd?sishme, p?r pjes?n m? t? madhe te personave me një shëndet normal, t? marrin p?r parandalim (s?mundjesh) çdo dit? t? pakt?n 3gr klorur magnezi p?r femrat dhe 4gr p?r meshkujt.
Pamjaftushm?ria e magnezit r?ndohet m? tep?r n? situatat e munges?s dhe t? çrregullimeve q? p?rmend?m m? lart ose thjesht duke u ndodhur n? gjendje t? veçanta siç ?sht? shtatzënia, gjidh?nia, adoleshenca, pleq?ria ose ushtrime fizike t? sforcuara.
N? t? tilla raste ose n? prani t? problemeve psikofizike t? renditura n? detaj, doza standarde ditore mund t? dyfishohet madje edhe t? trefishohet p?r nj? periudh? t? caktuar.
Rezulton e RENDESISHME t? konsiderosh q? kloruri i magnezit, duke qen? nj? ushqim dhe jo nj? ilaç, vepron n? shqet?simet dhe n? fenomenet e shkaktuara nga mungesa e tij deri n? momentin q? vazhdon ta marr?sh: ky aspekt tregon qart? nevoj?n p?r marrjen e p?rditshme t? këtij ushqimi.
Sugjerohet q? vendimi p?r marrjen n? doz? t? lart? t? b?het n?n kontrollin mjekësor.

PAK HISTORI

Zbulimi i virtyteve t? jashtzakoshme mjekuese dhe parandaluese t? klorurit t? magnezit i detyrohen Profesorit dhe Shkencëtarit francez Pierre Delbet, q? vdiq n? 1957-t?n 96 vjeç, i cili ka k?rkuar gjithmon? t? arrij mbrojtjen e qelizave (citofilaksi) sepse ato mund t? triumfojn? kund?r mikrobeve, n? vend q? ti sulmojm? me antiseptik (ilaçe antinfektive kundër mikrobeve q? n? realitet rezultojn? helme t? protoplazm?s s? qelizave kështu q? jan? helmues t? qelizave t? gjalla) q? shkat?rrojn? rruazat e bardha, akoma t? gjalla dhe aktive.
Ai rastësisht zbuloi q? kur injektohet n? sistemin e qarkullimit t? gjakut nj? p?rzierje 12.1% klorur magnezi paraqet nj? aksion t? fort? citofilaktik, pa asnjë efekt helmues, perkundrazi provokon nj? ndjenj? t? fort? mir?q?nie, euforie, energjie dhe rezistenc? ndaj lodhjes.
Po ashtu zbuloi q? paraqet nj? efekt kurioz tek jasht?qitja, at? q? provokon nj? jasht?qitje t? shpejte n? rast kapsllëku kronik (edhe pse me k?t? përqendrim nuk ?sht? nj? purgant) dhe ta b?j? jasht?qitjen normale n? rast diarreje nqs merret vazhdimisht. N? t? dyja rastet jasht?qitja e humb er?n e keqe, nderkoh? q? flora intestinale modifikohet n? favor t? mikroorganizmave t? mir? dhe n? d?m t? atyre patogjen.
Gjithmon? rast?sisht ai zbuloi se si marrja rregullisht e magnezit provokonte tek vet ai zhdukjen e plag?ve para-kancerogjene, edhe pse ishte subjekt i tre operacioneve t? m?parshme pa rezultate pozitive.
N?p?rmjet k?rkimeve t? tij t? gjera mundi t? tregoje se veprimi i klorurit t? magnezit ndodhte p?r shkak t? molekulës krip?rore (klorurit) dhe jo p?r shkak t? jonit t? magnezit.
Profesor Delbet zbuloi q? ekziston nj? diferenc? e madhe nd?rmjet karbonatit, (te magnezit) q? p?rshpejton zhvillimin e tumoreve neoplastike dhe plag?ve kanceroze, dhe klorurit t? magnezit q? ndalon zhvillimin dhe madje i kthen ato n? gjendjen e tyre fillestare kur organizmi mbushet thuajse plot me k?t? krip?.
Aktivitetit t? kërkimeve dhe eksperimenteve t? Delbet, iu bashkëngjit edhe nj? Mjek tjetër francez, Doktor Nevau i cili u interesua m? tep?r n? drejtim t? s?mundjeve infektive duke arritur nj? sukses t? menj?hersh?m tek poliomeliti dhe cimurro e qenve. (s?mundje ngjit?se e kafsh?ve)
M? pas ai arriti t? tregoj ndikimin vendimtar ose shum? p?rmir?sues t? klorurit t? magnezit tek angjina katarrale, (s?mundjet e fytit, inflamacion, skuqje e bajameve etj.) tek s?mudjet e frym?marrjes dhe probleme t? tjera pa marr? asnj?her? meritat e duhura nga akademik?t e mjeksis?.
P?rse? A mund t? konsideroni q?ndrimin e industrisë farmaceutike n? drejtim t? nj? kure t? efektshme, me nj? rreze veprimi shum? t? gj?r? dhe me nj? çmim t? ulet? A mund t? konsideroni edhe nj? q?ndrim n? p?rgjith?si mosbesues ose thjesht indiferent t? klas?s mjekësore n? drejtim t? t? ashtuquajturave terapi alternative (mjekësi popullore) ose komplementare(plotësuese)?
Studimet e fundit n? SHBA kan? treguar se, q? nga viti 1950 e deri n? fund t? shekullit mungesa e magnezit ?sht? shkaku kryesor i t? paktën 8 milion t? vdekurve nga ndërlikimet koronare(arteriet e zemrës).
Nj? nga faktorët kryesor t? munges?s s? magnezit ?sht? metoda e agrikultur?s intensive q? varf?ron shum? tok?n nga magnezi, edhe pse ky ?sht? nga elementet m? t? p?rhapur n? tok?, nga q? plehrat kimike kan? sasi t? m?dha kaliumi q? ?sht? armiku i magnezit.

MAGNEZI VEPRON FILLIMISHT NE:

• Sistemin nervor
• Sistemin muskulor (duke p?rfshir? edhe zemr?n)
• Formën degjenerative të aparatit osteo-artikulare (kockave dhe gjymtyrëve)
• Aparatin e tretjes dhe zorrët
• Sistemin imunitar
• Plakje
• Tepric?n dhe mosbalancimin e kalciumit

ç’LLOJ MAGNEZI ?

Sigurisht, se KLORURI I MAGNEZIT ?sht? p?rgjigjia m? e mir? p?r at? q? k?rkon nj? shtese t? nevojshme t? magnezit, si parandalues ose mjekues t? sëmundjeve .
Kloruri i magnezit ?sht? një krip? organike, k?shtu q? ?sht? m? e thjesht t? asimilohet dhe t? mbahet nga organizmi, n? krahasim me krip?ra t? tjera magnezi jo organike.
Kripëra t? tjera organike si orotati, glukonati dhe aspartati duhet t? merren n? konsiderim, edhe pse jan? m? t? kushtueshme se kloruri. Vet?m se k?to kripëra nuk kan? veprimin e çmueshëm citofilaktik, veprim mbrojt?s i qelizave dhe i rruazave t? bardha, karakteristik? kjo e klorurit.
Aspartati i magnezit ka karakteristika t? ngjashme me klorurin, por kushton m? shum? dhe ?sht? i v?shtir? p?r tu gjetur.
Ekzistojn? edhe p?rzierje t? tjera me baze magnezi, t? p?rshtatura p?r t? hequr shijen natyrale shum? t? hidhur t? magnezit, t? cil?t japin rezultate t? mira por kan? çmime te larta.

UDHEZIME p?r PROBLEME dhe SEMUNDJE

Lista e gjat? e s?mundjeve dhe problemeve qe arrin te përmirësoje mund t? çudis dhe ?sht? v?shtir? p?r tu besuar, por k?to probleme t? shumta duke p?rfituar nga nj? shtes? e klorurit t? magnezit provojn? r?nd?sin? e magnezit dhe se si ky përfshihet nga t? gjith? sistemet e organizmit.
Mos prit q? t? s?muresh p?r t? marr? magnezin, por shfryt?zo aspektin e qart? parandalues me marrjen rregullisht t? sasisë s? duhur ditore.
Konsideroje magnezin si zgjidhjen e mundshme, t? thjesht dhe me pak shpenzime kur ke probleme sh?ndetsore. N? rast problemesh akute (s?mundje t? sapo shfaqura) mund t? merret parasysh marrja e 2-3 dozave, n? doza normale ose m? t? m?dha, pothuajse çdo 3 ore.
Vazhdoni merreni edhe p?r disa dit? mbas zhdukjes s? simptomave. Nganj?her? marrja n? fillim e magnezit paraqet efekt laksativ p?r disa dit? me jashtëqitje t? lëngshme: kjo duhet t? konsiderohet normale dhe nuk duhet t? ndërpritet trajtimi, por duhet b?re nj? ulje e doz?s derisa t? kthehet n? normalitet. Normalisht grat? vuajn? nga mungesa e magnezit 4 her? m? shum? se burrat. Problemet e m?dha i p?rgjigjen pozitivisht n? mënyrë t? veçantë trajtimit të klorurit t? magnezit.
P?rktheu dhe përshtati: Artan Elezi

Një shkrim tjetër i dobishëm  Kompresioni kardiak, pse kurre nuk duhet te ndaloni?

Categories

Archives