Tuesday, 17/10/2017 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Krajsnik: Pse kjo pritje, unë jam një kriminel lufte

Krajsnik: Pse kjo pritje, unë jam një kriminel lufte

Disa mijëra njerëz kanë pritur ditë më parë kthimin në vend të të dënuarit të Tribunalit të Hagës, Momcilo Krajsnik. Viktimat e gjenocidit janë të shqetësuara për mesazhet e tubimit në Pale. Kurse Krajsnik u ka thënë gazetarëve se nuk e kupton pse i është organizuar kjo pritje. “Unë nuk e di pse është organizuar kjo pritje, unë megjithatë ende jam një kriminel lufte”, ka thënë ai.

Momcilo Krajsnik

I dënuari i Hagës Momcilo Krajisnik me avion nga Londra përmes Bukureshtit arriti në Beograd, prej nga me helikopter përmes Banjallukës mbërriti në Pale ku u prit nga anëtarët e familjes dhe miqtë, si dhe një numër i madh i njerëzve të cilët kishin ardhur nga pjesë të ndryshme të Republikës Srpska.

Pritja e Krajisnik ut në Pale u organizua nga Partia Demokratike Serbe (SDS). Krajisnik ka qenë një prej themeluesve të saj.

Shumë prej pjesëmarrësve në tubim me vete kishin sjellë flamurin e Republikës së Serbisë dhe Partisë Demokratike Serbe (SDS). Po ashtu ata mbanin në duar pankarta ku shkruhej: “Krajisnik – bir i popullit serb”, “Ndal terrorit të Hagës”, “Radojicic, të erdhi zëvendësimi”. Ndërkaq në hyrje të Pale-s ishte shkruar: “Mirë se vini President”.

Me tingujt e “Marshit mbi Drinë” masa e tubuar ka përshëndetur Krajisnikun të cilin në Pale kishin dalur për ta pritur edhe lideri i SDS-it Mladen Bosic, prijësi i luftës në Trebinje, Bozidar Vucurevic dhe kryebashkiaku i Sokocës, Milovan Cicko Bjelica, transmeton DW.

Krajisnik u tha gazetarëve: “Unë nuk e di pse është organizuar kjo pritje, unë megjithatë ende jam një kriminel lufte”.

Ai ka shtuar se vetëm me procesin e rishikimit të rastit do të provohet se kjo nuk është e vërtetë. Po ashtu ai njoftoi se këtë vit apo në fillim të vitit të ardhshëm, do të paraqesë një ankesë në gjykatën e apelit për rishikimit të vendimit tëTribunalit me të cilin ai është dënuar për krime lufte në Bosnje.

Një shkrim tjetër i dobishëm  Moska e paralajmëron Washingtonin për pasoja të ndërhyrjes në Siri

“Gjithçka që po ndodh sot, më duket sikur një ëndërr, sikur kam ardhur nga një botë tjetër”, tha Krajisnik . I pyetur nga gazetarët se me çka do të vazhdojë të merret në të ardhmen ai tha se do të merret me “punën e tij private”.

Në fjalimin e mbajtur në sheshin e Pales, Krajisnik tha se vetëm kërkimi i faljes nuk shpie drejt pajtimit midis kombeve: “Në vend se të kërkojmë ndjesë, ne të gjithë duhet të falim ata që na kanë bërë keq dhe të lusim ata të cilëve ne u kemi bërë keq, të na falin neve. Vetëm atëherë populli serb do të jetë popull i vërtetë”, theksoi ai.

Patriotizëm nuk është të urresh tjetrin, tha Krajisnik në fjalimin e tij dhe u bëri thirrje të rinjve për pajtim e dashuri, dhe jo urrejtje dhe hakmarrje. “Kështu Republika Srpska do të mbijetojë”, theksoi ai.

Fjalimi i Krajisnikut u pasua nga thirrjet: “Momo, Momo!” dhe “Momo serb”, si dhe këngë çetnike.

Pamje nga pritja e Krajisnik ut në PalePamje nga pritja e Krajisnik ut në Pale

Viktimat e krimeve të kryera në emër të popullit serb dhe Republikës Srpska nuk e kuptojnë madhërimin që u bëhet kriminelëve të luftës dhe as mirëpritjen e ish-zyrtarit të lartë të Partisë Demokratike Serbe (SDS), Krajisnik në Pale.

“Republika Srpska nuk është krijuar as me marrëveshje, as me me zgjidhje politike. Ajo është ndërtuar mbi gjakun e dhjetëra mijëra viktimave të pafajshme, duke përfshirë edhe 1.600 fëmijë të vrarë në Sarajevë”, tha presidenti i Shoqatës së Prindërve të Fëmijëve të vrarë në Sarajevë, Fikret Grabovica.

Ndërsa kryetarja e shoqatës “Nënat e Srebrenicës” Hatixha Mehmedovic vlerëson se e gjithë shoqëria duhet të jetë e shqetësuar nga mesazhi i dërguar nga tubimi në Pale ku ndodhi madhërimi i kriminelëve të luftës. “Mesazhet e tilla inkurajojnë krime të reja të luftës, një gjenocid të ri”, tha Hatixha Mehmedovic. /Telegrafi/

Categories

Archives