Sunday, 17/2/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame
Tirana
0C

Katër gjëra më të rëndësishmet në tërë fushat e jetës . Mësoje dhe shpërndaje !Katër gjëra më të rëndësishmet në tërë fushat e jetës . Mësoje dhe shpërndaje !

 

 • Katër gjëra e shkatërrojnë trupin, deri në vdekje:

   

  • depresioni,
  • pikëllimi,
  • uria dhe
  • qëndrimi zgjuar deri në orët e vona të natës.

   

  Katër gjëra sjellin kënaqësi e lumturi, po t’i kundrosh:

   

  • gjelbërimi,
  • uji që rrjedh,
  • të dashurit e zemrës dhe

   

  Katër gjëra dëmtojnë dhe errësojnë shikimin:

   

  • ecja këmbëzbathur,
  • shikimi i fytyrave të urryera ose i armikut,
  • qarja e tepërt dhe
  • shikimi i vijave të holla (ose i shkrimit të imët) për një kohë të gjatë.

   

  Katër gjëra i japin fuqi trupit:

   

  • veshja e rrobave të buta,
  • banja me ujë të ngrohtë,
  • ngrënia e ëmbëlsirave dhe e ushqimeve të pasura, dhe
  • nuhatja e aromave të këndshme.

   

  Katër gjëra e ashpërsojnë lëkurën e fytyrës, duke i larguar asaj freskinë rinore dhe pamjen e shëndetshme:

   

  • të gënjyerit,
  • sjellja vulgare,
  • bërja e shumë pyetjeve më kot dhe
  • bërja e gjynaheve.

   

  Katër gjëra i shtojnë fytyrës freskinë rinore:

   

  • fisnikëria,
  • besnikëria,
  • bujaria dhe
  • frika ndaj Allahut.

   

  Katër gjëra sjellin zemërim dhe ngjallin urrejtje:

   

  • arroganca,
  • lakmia,
  • të gënjyerit dhe
  • përhapja e shpifjeve dhe e thashethemeve.

   

  Katër gjëra sjellin furnizim (risk prej Zotit):

   

  • qëndrimi në këmbë duke falur namaz gjatë natës,
  • kërkimi i faljes së Allahut shpesh dhe gjatë natës,
  • dhënia e sadakasë dhe
  • të përmendurit e Allahut (dhikr-i) në mëngjes e në mbrëmje.

   

  Katër gjëra e ndërpresin riskun prej Zotit:

   

  • fjetja gjumë në mëngjes,
  • namazi i pakët,
  • dembelizmi dhe

   

  Katër gjëra e dëmtojnë mendjen dhe intelektin:

   

  • konsumi i tepërt i ushqimeve dhe i frutave të tharta,
  • fjetja në shpinë,
  • depresioni dhe
  • pikëllimi.

   

  Katër gjëra forcojnë mendjen dhe intelektin:

   

  • zemra e qetë,
  • konsumi me masë i ushqimeve dhe pijeve,
  • ndërthurja e mirë e ëmbëlsirave dhe e ushqimeve të pasura, dhe
  • pastrimi i trupit nga substancat e këqija.

   

  Ka edhe gjëra të tjera që e dëmtojnë mendjen, si: ngrënia tej mase e qepëve, fasuleve, ullinjve dhe patëllxhanëve, teprimi me marrëdhëniet seksuale, vetmia, brengosja, dehja, të qeshurat e tepërta dhe depresioni.