Monday, 21/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame
Tirana
0C

Imagjinoni botën pa myslimanët !?Imagjinoni botën pa myslimanët !?
Imagjinoni botën pa myslimanët !?Po, ejani ta shohim si do dukej bota pa myslimanët ?

Pa myslimanët nuk do të kishim :

Kafe

Kamera

Fizikën eksperimentale

Shahun

Sapunët

Shamponin

Parfume

Ujitje

Bravën me kod

Risi arkitekturore (më të theksuara Katedralet gotike evropiane që përshtatën këtë teknikë dhe që ndikoi që ndërtesa të jetë më e fortë, dritaret bojëtrëndafili ,ndërtesat kubike, kulla të rrumbullakëta, etj)

Boshtet me gunga, motor me djegie të brendshme, valvola , Pistona

Instrumentet kirurgjike

Anestezi

Helikopter

Trajtimi i Cowpox

Stilograf

Sistemin e numërimit

Algjebra / Trigonometria

Kriptologji moderne

Tri vakte për ngrënie (supë mish / peshk, fruta / arra etj)

Gota kristali

Qilima

Verifikimet

Kopshte që i përdorin për bukuri dhe meditim në vend të bimëve dhe kuzhinave

Universitete

Optikë

Muzikë

Furçë dhëmbësh

Spitalet

Larje

Jorganët

Busullën për marinarët

Pijen e ëmbël

Lavjerrës

Braille

Kozmetikë

Kirurgji plastike

Kaligrafi

Prodhim i letrës dhe rrobave

Ishte një mysliman i cili e kuptoi se drita hyn sytë tanë, ndryshe nga grekët, të cilët mendonin ne emitojmë rrezet , dhe kështu shpiku një aparat fotografik nga ky zbulim.

Ishte një mysliman i pari që u përpoq për të fluturuar në vitin 852, edhe pse kjo iu atribuohet Vëllezërve Wright .

Ajo ishte një mysliman me emrin e Xhabir ibn Hajjan i cili ishte i njohur si themelues i kimisë moderne. Ai transformoi alkiminë në kimi.

Ai shpiku:

distilim,

pastrimin,

oksidimi,

avullimi, dhe

filtrimit.

Ai gjithashtu zbuloi acidin sulfurik dhe nitrik.

Një myslimani me emrin e Al-Jazari i cili është i njohur si babai i robotikës.

Myslimani ishte edhe arkitekti i kështjellës së Henry V-së.

Ishte mysliman ai i cili shpiku gjilpërën për të thithur katarakt nga sytë, një teknikë e përdorur ende sot.

Ishte myslimani ai i cili në fakt zbuloi vaksinim, dhe jo Jenner dhe Pasteur.

Perëndimorët qenë që vetëm sollën atë nga Turqia

Ishin myslimanët që kanë kontribuar shumë për matematikë si Algjebra dhe Trigonometria, e cila ishte importuar nëpër Evropë 300 vjet më vonë në Fibonnaci dhe pjesën tjetër.

Ishin myslimanët të cilët zbuluan se Toka është e rrumbullakët, 500 vjet para se Galileo ta bënte atë.

Lista vazhdon ………..

Vetëm imagjinoni një botë pa myslimanët .

Tani mendoj se ju ndoshta do thoshit , ‘vetëm imagjinoni një botën pa terroristët’. Atëherë unë do të pajtohesha, bota do të jetë një vend më të mirë, pa ato copa ndyrësie.

Por për ti fajësojmë si përgjegjës të gjithë njerëzit një grupi për veprimet e pak prej tyre është injorancë dhe racizëm .

Askush nuk pret që të krishterët ose ‘njerëzit e bardh’ të llogariten përgjegjës për veprimet e Timothy McVeigh (bombardimeve Oklahoma) ose Andreas Brevik (vrasja Norvegji), ose njeriu armë që shtiu në kokë të kongresistes Giffords , që plagosi 12 njerëz dhe vrau 6 të tjerë, dhe me të drejtë, sepse ata nuk kanë asgjë të bëjë me këto incidente!

Ashtu si pjesa tjetër e 1.8 miliard myslimanëve kanë asgjë të bëjë me këtë

Përktheu : Gentian Jetishi

 

Tags: