Thursday, 17/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Historia dhe origjina e hixhamesHistoria dhe origjina e hixhames

Historia dhe origjina e hixhames:

Tradicionalisht, cupping therapy ose hixhama eshte praktikuar ne te gjitha kulturat ne nje forme ose ne nje tjeter.

Ne Britani praktika e hixhama terapise daton shume heret qe me themelimin e revistes mjeksore “the Lancet” qe iu dha ky emer pas aplikimit te hixhames ne kte vend.

Nje lancet do te thote nje pjese instrumentale e kirurgjise e cila perdoret per te cliruar sasine e tepert te gjakut te mbledhur gjat operacionit ose pas tij si p.sh prerjes se lehte te venave per te cliruar vendin nga grumbullimi I gjakut.

Emri arabik per cupping eshte Al-hixhamah qe do te thote reduktimin ne permasa p.sh kthimin e trupit ne gjendjen e tij natyrale.

Praktika e hixhames ka qene pjese e kultures se Lindjes se Mesme per mijera vite qe daton qe ne kohen e Hipokratit .

Ndersa ne Perendim starton si metode me ardhjen e kultures se egjyptianeve te lashte kur ata sollen ne Evrope, librat shkencore mjeksore te zhvillimit te tyre, si Ebers Papirus,te shkruar afersisht rreth vitit 1550 para krishtit.