Saturday, 20/10/2018 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Emocionet dhe trupiEmocionet dhe trupi

Emocionet dhe trupi

Ndjenjat mund te shkaktojne ndryshime fizike. Te gjitha sistemet e trupit- sistemi qarkullues, tretes, gjendrror, nervor, respirator dhe urinar- marrin pjese ne lindjen e emocioneve dhe reagimin ndaj tyre. Emocioni i fuqishem mund te ndikoje gati ne te gjitha sistemet.
Vetedijesimi per shfaqjen e ndryshimeve fizike, mund t’i ndihmoje njerezit qe te hetojne emocionet e tyre. P.sh. kur perjetohet zemerimi, trupi mund te reagoje me çrregullime ne stomak ose me dhembje koke, tahikardi, djersitje si reagim ndaj emocioneve anksioze. Keto reagime jane menyra me te cilat trupi i nje personi parapergatitet per nje situate stresi, ne te cilen kerkohet reagimi i tij.
Njerezit mund te kontrollojne reagimin fizik duke mesuar te dallojne ndjenjat e stresit dhe te perballojne ne menyre efektive situatat shume tensionuese.

” E mos u dobesoni fizikisht dhe mos u deshperoni shpirterisht derisa ju jeni me te lartit, po qe se jeni besimtare te sinqerte. ”

(Ali Imran: 139)