Saturday, 16/2/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame
Tirana
0C

Efektet Nëse Mbajmë Urinën Për Një Kohë Të GjatëEfektet Nëse Mbajmë Urinën Për Një Kohë Të Gjatë

Nëse nuk shkoni në tualet menjëherë kur kjo kërkohet nga organizmi juaj, nuk do ishte aspak e shëndetshme për juve.

Sipas një studimi nëse e mbani gjatë urinën nuk do të jeni në gjendje që ta zbrazni fshikëzën në tërësi, sepse muskujt e saj do të dobësoheshin.

Kapaciteti normal i fshikëzës është rreth dy gota të lëngshme dhe madje edhe më pak për një fëmijë.

Fshikëza mund të shtrihet për të mbajtur më shumë se kjo, por duke bërë kështu shumë shpesh mund të jetë e rrezikshme..

Mos shkuarja me rregull në banjë për të urinuar nuk rekomandohet.

Mbajtja e urinës mund të çojë në disa efekte të padëshiruara.

Në një të rritur të shëndetshëm, herë pas here duke mbajtur urinën nuk do të shkaktojë probleme, por mund të ketë disa efekte të padëshiruara nëse bëhet zakon. Kur fshikëza mbushet përgjysmë me urie, ajo dërgon një sinjal në tru që është koha për të shkuar në banjë. Truri krijon nevojën për të urinuar, ndërsa ‘urdhëron’ fshikëzën për ta mbajtur.

Ndonjëherë është e nevojshme për të mbajtur urinën. Mund të jetë e vështirë për të hyrë në një banjë. Nuk ka rregulla të vështira për mënyrën se si dhe kur është e sigurt të mbahet urina.

Sa gjatë është në rregull që ta mbani?

Kapaciteti fizik i trupit tuaj për ta mbajtur urinën është i bazuar në disa gjëra: “Shumicën e kohës femrat mund ta mbajnë urinën për 3 deri në 6 orë, por kjo varet”, thotë Brucker.

“Me të vërtetë kjo varet në sasinë e urinës që dikush e bënë, që më pas përcaktohet nga statusi i hidratimit dhe futjes së lëngjeve, dhe gjithashtu kapacitetit funksional të fshikëzës, i cili është një kombinim i madhësisë aktuale të fshikëzës dhe ndjeshmërisë së saj. Por, në fund e vërteta është që urinimi normal nuk është kuptuar ende aq mirë siç duhet”, shton ai.

A duhet të urinoni çdo herë kur ju duket se keni nevojë?

Siç e dini, ju para çdo urinimi keni një ndjesi të dhimbjeve të vogla dhe therjeve. Ju sigurisht se nuk urinoni në çdo ndjesi të lehtë, por ju gjithashtu nuk duhet që ta mbani atë deri tek pika kur ajo bëhet e dhimbshme. Në fund të fundit, ju dëshironi që të keni zakone të shëndetshme të urinimit. Kjo përkthehet në gjetjen e një pike të mesme të nevojës për të bërë urinë, në mënyrë që mos të shkoni në tualet shumë shpesh, thotë Dr.Brucker.

Efektet e mundshme anësore nëse mbajmë urinën:

1. Dhimbje

2. Infeksion në traktin urinar

3. Shtrëngimi i fshikëzës

4. Dëmtimi i muskujve të legenit

5. Gurët në veshka

A mund të shpërthejë fshikëza nëse mbajmë gjatë urinën?

Një mit i zakonshëm është që fshikëza do të shpërthejë nëse një person mban urinën për shumë kohë.

Edhe pse kjo është jashtëzakonisht e rrallë, është e mundur