Quinta-feira, 18/7/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame

Demet e mushkrive nga tymi i cigaresDemet e mushkrive nga tymi i cigares

tymi i cigares

Cigaret permbajne te pakten 69 substanca qe mund te shkaktojne nje tumor.
Tymi eshte direkt pergjegjes per 87 % te rasteve te tumoreve te mushkrise, dhe eshte nje nga shkaqet me te medha te enfizemes dhe broshiteve akute.
Tymi, nder te tjera eshte nje nga faktoret kryesor qe shkaktojne semundjet e koronarieve dhe te iktusve.
Tymi i cigares ne shtatezani eshte pergjegjes i 20-30 % i te sapolindurve ne nen peshe trupore, i 14 % te lindjeve shtatanike ose parakohe, i 10 % i vdekshmerise neonatale.
Te sapolindurit ne pamje te pare te shendetshem, por qe kane prinderit duhanpires, prezantojne ose kane nje ngushtim i rrugeve ajrore dhe nje funksionalitet polmonar te reduktuar.
Tek femijet tymi i cigares se prinderve mund te jete shkaktak i nje shprehje te azmes apo nje rritje e predispozicjonit per semundjet e te ftohures apo dhimbjes se veshit.
Tymi pasiv mund te jete shkak i tumoreve polmonare.
Ndersa nikotina e marre me ane te tymit te cigares jep varesi.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Tags:
Top