Sunday, 20/1/2019 | : : UTC+0
Mjeksia Islame
Mjeksia Islame
Tirana
0C

Çka eshte semundja shpirterore?Çka eshte semundja shpirterore?

Çka eshte semundja shpirterore?
Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: “Ne trup gjendet nje copë mishi e cila kur eshte ne rregull, i gjithe trupi eshte ne rregull dhe me prishjen e saj, prishet i gjithe trupi. Ajo eshte zemra!” [Muslimi]. Nuk eshte per qellim ketu “zemra” si organ i trupit te njeriut, por ato gjera qe lidhen me zemren prej besimit dhe puneve te zemres, si dashuria e urrejtja, shpresa e frika, gezimi e merzitja, pelqimi e nxehja, mahnitja e neveritja. D.m.th. emocionet e njeriut ne pergjithesi dhe ndienjat e tij. Prej ketu, semundja shpirterore eshte çrregullim ne zemer dhe ne punet e zemres, dhe prej tij shkaktohen çrregullime ne sistemin nervor te dhembshmerise, i cili komandon nje sere procesesh te disa organeve te trupit te njeriut, si rrahjet e zemres, tensionin e gjakut dhe tretjen, procese shume te rendesishme ne jeten e njeriut. Po keshtu, gjendrat mbi veshkore kane lidhje direkte me sistemin nervor te ndjeshmerise (i cili hyn ne ato sisteme qe quhen vetevendosese, te cilat njeriu nuk mund t’i komandoje me deshiren e tij), dhe keto gjendra, ashtu si edhe sistemi nervor i dhembshmerise, reagojne menjehere ndaj ndienjave dhe emocioneve te njeriut, duke prodhuar hormonet e stresit si : adrenalinë, noradrenalinë dhe kortizol.

Përmes nervave të sistemit nervor të dhembshmërisë dhe hormoneve të stresit nga gjëndrat adrenale mbi veshka ndikohen një mori organesh të ndryshme dhe funksionesh të trupit